Rabindranath Tagore


Napfényed rámosolyog szívem téli napjaira,
egy percig sem kételkedik tavaszi virágaiban.


Barátom egy Kicsi Virág.
Gondolataimmal simogatom mosolyát,
olykor szirmain felejtem szemeim harmatát.
Álmodni kéne, hogy az élet is csak álom.
Álmodni helyette új életet, új életbe új álmokat…
mert milyen új élet az, ahol a régi álom még lakó lehet?

Sosem mondtad, Uram, hogy könnyű az élet.

Ne adj, Uram, kisebb hűséget, s nagyobb barátot se adj,
csak épp ekkorát mindenből, mint Ő.

P. Pálffy Julianna


magamba zártalak,
általad lélegzem, csak így
érzem magam - szabadnak.

Müller Péter


Mielőtt a szó valódi értelmében megszeretek valakit,tisztelem. Elkezdek felnézni rá.Érett lélek ezért érez némi zavart,ha találkozik azzal,akit megszeretett.
Ez a drukk a tisztelet jele.Nagyobbnak látja a másikat.Nem önmagát kicsinynek – őt látja nagyobbnak,többnek,egyszóval tiszteletre méltónak.

Kahil Gibran


Ha kígyót adnak neked, jó lehet te halat kértél tőlük, bizonyára csak kígyóik vannak, amiből adhatnak. Részükről tehát ez nagylelkűség.


Friss hajnali ébredés,
Puha szellőrezdülés,
Virágillat, madár ének,
Téged köszönt,… téged éltet!
Minden hangja érted szól!
- Azért hallod… valahol?


... és szerelmet vallott a hópehely a napfénynek.
Nem volt az vég, csupán egy kezdet. A világosságot nem a színek szülik, és nagyobb kincs a féltés, ha a szeretet nyitja ki a kaput az elengedés vigaszával.
Ha jutott Neked ma egy csepp könny, egy sóhajnyi mosoly egy másik életéből, az a Te életed - rejtsd el magadnál, fogadd be örömét... s küldj tovább Te is egy csöpp könnyet, egy mosolynyi pillanatot valaki másnak.
Mire fordul e bolygó, lesz egy háló körülöttünk, amit mi kötöttünk szeretetből és féltésből... csak úgy, mert élünk, mert emberként élünk... mert szeretni jó.
Ez a nap sem lesz könnyebb, mint a többi - de majd jusson eszedbe, hogy volt egy pillanat, mikor többet adtál valakinek, s többet kaptál Te is valakitől... s ha jólesett átélned ezt, próbáld meg most is... talán egy nap kétszer is történnek csodák...
... ebben hitt a hópehely is, mikor szerelmet vallott a napfénynek, s lásd, harmatban leled virágok szirmain... s ha a nap szerelmes fénye oldja titkát, végül a Te szemeidből is kiperegnek vallomásai...

Kardos Csongor: Lyukak


A helyeket látom, hol lehetnél.
Fázik az üresség körülöttem.
A tavak esti dúdolása befesti
emlékeim kéklő borongással.
Lenyugvó szemed – őszi borzongás.
Kutatom egy elfelejtett vonásod
ijedt szívvel.

Vavyan Fable


Amikor már vészesen rühellem a telet, részletesen magam elé képzelem a tavaszt. Abban a hitben ringatózom, hogy nem hagytam ki semmit: így és így fog kibomlani, lépésről lépésre. Aztán eljő végre a valóságos tavasz; de nem bomlik ám, hanem robban, csodájával ezerszeresen meghaladva képzeletemet, emlékeimet.
Akár a szerelem.

Müller Péter


Egy pillanatképből nem lehet megítélni senkit. De még egy egész életből sem. Mert nem tudod, honnan jött és hová megy - mit hozott magával s mit visz el. Ha nem tudod, merre megy egy lélek, csak azt, hogy éppen most milyen, semmit sem tudsz róla. Ha egy magban nem látod a leendő embert, s az emberben, hogy milyen magokat érlel magában - mit tudsz róla? Ha nem tudod, kivé leszel, mit tudsz magadról?
Nagyon keveset.

Sarah Dessen


Elfogadtam a jót, amikor jött, és a rosszat is ugyanúgy. Tudtam, hogy idővel elmúlik mindkettő.

Darren Shan


Időnként az ember megégeti magát.
Sokszor megperzselődtem.Egyszer-kétszer ropogósra is sültem.De meg kell tanulni együtt élni a tűzzel.

Szilvási Lajos


Irigylem az embereket,akik mindig határozottak,akikből hiányzik a bizonytalanság - ez az én betegségem -,irigylem a hazárdjátékosokat is,akik nem gondolnak következményekkel, mernek fejest ugorni a boldogságuk után,és éppen ezért nyernek.

Albert Camus


Csak egyféleképpen tudok érezni!Már semmitől nem félek,és ha rámszakad a mennybolt,és elveszek,akkor is felkiáltok a boldogságtól,csak kezemben érezzem a kezed.

Nicholas Sparks


És ha egy férfi különleges,azt hamarabb megérzed,mint gondolnád.Ösztönösen felismered,és biztos vagy benne,hogy bármi történik,soha többé nem jön még egy,aki hozzá fogható.

Dvorák Etela:Neked


most fehér vászonra
fekete vonalakat
rajzolok
- mint a hangívek, egymásba hajolnak-
arcodat szememben őrzöm,
hangodat halkan dúdolom...
lombok színeit adom neked.

Norman Vincent Peale


Az élet útja nagyon csodálatos.
Soha nem könnyű, nagyon gyakran nehéz,de tele van örömmel,reménnyel és győzelemmel.

Osho


A szeretetnek nem szabad feltételekhez kötöttnek lennie,nem szabad elvárásokat támasztanod vele szemben.
Egyszerűen önmagáért kell léteznie - nem valamilyen jutalomért,nem valamilyen eredményért.Ha indíték vezérli, szereteted nem válhat az égbolttá.Akkor az indítékra korlátozódik; az indíték lesz a meghatározója,a határa.
Az indíték nélküli szeretetnek nincsenek határai:tiszta ujjongás, kitörő öröm,a szív illata.

Tornay András


Tudunk egyszer
minden látható és éghető dolog
egymásrahatása nélkül találkozni?

Megértem a szavaid?
Megérteném a gondolataid?
Megérezném az érintéseid?

Annyira vágyom.
Csak Rád.
Csak Hozzád.

Helen Thomson


Az apró dolgokért szeretlek:harangvirágok az asztalomon, veregetés a vállamon azután a borzalmas szónoklat után, egy pohár tea a zűrzavar kellős közepén, és amiért te vagy az egyetlen, aki megmondja, hogy abban a zöld szoknyában leginkább egy zsák krumplihoz hasonlítok.És a nagy dolgokért: amiért neked köszönhetem a legszebb dolgokat életemben, amiért feledtetted kudarcaimat és erőt adtál.

Fuchs Éva


Ha az ember szeretettel él, nincs idő. Időtlenség van. Csend és nyugalom. Ahol nincs meghitt szeretet, ott semmi sincs. Az élet sohasem adja fel, az egyedüli valóság maga az Élet! A tudat bármely pillanatban, amikor úgy tetszik neki, emlékezhet, kicsoda is valójában, emlékezhet a valóságra, emlékezhet a szeretetre. Ösztönösen tudom: mi mindannyian az élet gyermekei vagyunk, az életé, és a szereteté. Ki előbb, ki később rájön erre az örök igazságra...

William Penn


Úgy vélem, csakis egyszer élhetjük meg az életet. Ha tehát akad bennem jóság, amit kimutathatok, vagy akad olyan cselekedet, amivel megkönnyíthetem bármely embertársam életét, most kell megtennem, nem késlekedhetem vagy feledkezhetem meg erről, hiszen soha többé nem fogok erre járni.

Csurai Zsófia :Mindenben Te vagy


Szavak nélkül is értelek
érintések nélkül is érezlek...
benne vagy minden ébredésben
a reggeli tea akácméz ízében
az újság vastagon szedett betűjében
a rádió andalító lassú zenéjében
az erőtlen langyos téli napsütésben
az ónos eső csúszós cseppjében
a rám fröccsenő latyakos sárban
a csontig hatoló hideg éjszakában
érintések nélkül is ölellek
szavak nélkül is szeretlek...

Bella István


A teremtésnek szertelen
örömét, ringó réteket,
feslő, bimbózó életet,
viharzó kürtű gyárakat,
felettük égő álmatag
foltjaival a felleget,
a fecskéket, embereket,
arcod tavaszát, nevedet,
szeretlek, s mindent szeretek...

Juhász Gyula


Ha egyszer tavasz akar lenni:az összes jégpáncélok hiába erőlködnek és tiltakoznak.


Ha majd átölelsz
És én átölellek...
Akkor,
A világtól
Nagyon távol
Egy ölelésnyi térben
Szememmel szemednek
Kezemmel kezednek
Hadd mondjam
Először én...
Mert ezért születtem
Tanultam beszélni
Csak ezért tudtam
Remélni.
Kérlek,engedd meg
Először hadd mondjam én...
Szeretlek.


Sok tétlen, üres napon gyötört a bánat,hogy csak elvesztegettem időmet.Pedig soha nincs az elvesztegetve,Uram; Te saját kezedbe vetted életem minden pillanatát.
Belerejtőzve a dolgok szívébe,te csírává táplálod és fejleszted a magot,virággá a bimbót,a virágot pedig gyümölccsé érleled. Fáradtan,tétlen álomban feküdtem bágyasztó ágyamon,s azt hittem,minden munkám szünetel.Reggel felébredtem,s azt láttam,hogy kertem tele van virágcsodákkal.

Wass Albert


Nézz körül a világban.Ami hibát találsz benne, az mind az emberek rosszaságának a nyoma.
Ami csúnyát látsz benne, az is mind az emberek rosszaságának a nyoma.Az emberek rosszasága néha embertelenül megnövekszik,és ilyenkor csúnya lesz a világ a városokban és mindenütt,olyan borzalmasan csúnya, hogy ha nem lennének erdők a világon,
nem is lehetne azt a rengeteg csúnyaságot elviselni.

Tatiosz


Ember számára nem létezik nehéz helyzet,csupán helyzetek vannak.
A nehézség leküzdéséhez kell egy kis idő,a lehetetlennek tűnőhöz valamivel több.

Cs. Szabó Virág


Legyen ez a nap, más mint az eddigiek. Huszonnégy óra erejéig ne szenteljük figyelmet félelmeinknek, helyette fogjuk kézen benső gyermekünket, és mutassuk meg úgy neki a világot, ahogyan még soha: előítélet és elvárás nélküli nyitottsággal, kíváncsisággal - mintha nem is létezne múlt és jövő.
Biztos, hogy ez lesz eddigi életünk egyik legszebb napja...


Soha nem érthetem meg, miért életem legszebb emléke a pillanat,mikor -tízéves lehettem - egy téli délután beléptem anyám sötét, üres hálószobájába,s a küszöbön állva megpillantottam a bútorok politúrján és a kályha csempéin az ablak előtt,az utcán és a szemközti házak tetején világító hó kékes visszfényét.E pillanat varázsát nem tudom elfelejteni.A hó kék fénye a sötét szobában valósággal megdöbbentett,s ugyanakkor sem azelőtt, sem azóta nem észlelt boldogságérzettel töltött el.A titoknak,a mesének,az álomszerűnek,az anderseninek, az elvarázsoltnak ezt a teljes káprázatát
addig nem ismertem,s később sem találtam meg az életben,soha, sehol.Mi történt akkor szívemben,idegeimben vagy a világban? Nem tudom megmagyarázni.
A csodálatost nem lehet magyarázni.S az ilyen emlék örökké dereng egy lélekben,ugyanolyan mesés,kékes fénnyel,mint anyám hálójával szemközt,a háztetőkön a hó.

Fogadom c. film


Egy megrázó pillanat olyan változásokat indít el, amelyek hatását lehetetlen előre látni. Egyes részecskék összeütköznek, és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Mások elsodródnak ismeretlen, izgalmas irányokba, és ott érnek földet, ahol a legkevésbé várnák. Szóval ezekben a pillanatokban éppen ez a legfontosabb. Nem tudjuk befolyásolni őket és a hatásukat, bármennyire is szeretnénk. Hagynunk kell, hogy a sodródó részecskék végre célba érjenek.
És várnunk.
A következő ütközésig.

Baranyi Ferenc


Neked még azt is megbocsátom
hogy nincs mit megbocsátanom,
kegyetlenül jó vagy te hozzám,
a jóságod már fájdalom,
neked még azt is megbocsátom,
hogy vak gyanúsításaim
miatt én bűnhődöm, felőröl
a magam-fabrikálta kín,
neked még azt is megbocsátom.

Dáné Tibor


Néha úgy félek, hogy jönni fog egyszer egy lány, aki azt fogja látni, amit te látsz, és azt hallja, amit te hallasz, és aki szavak nélkül is meg fogja érteni, amit nekem oly sokszor hiába magyarázol...

Müller Péter


Hiába ölelsz magadhoz valakit két kézzel gyűrve, harapva, csókolva, fojtogatva ... - mégsem a tiéd. De ha igazán szereted, a legtávolabbi csillagon, ide százmillió évnyire is veled marad - mert az egység élménye elveszíthetetlen.

Clive Staples Lewis


A barátság olyasvalami,amely szinte az emberiség fölé emelkedett.
Ez a szeretet mentes az ösztönöktől és a kötelezettségektől, ugyanakkor szabadon vállaltuk magunkra,
szinte teljesen mentes a féltékenységtől,és nincs alárendelve annak a szükségnek, hogy szükség legyen ránk,
a legmesszebbmenőkig spirituális dolog.Olyasfajta szeretet ez, amelyet az ember az angyalok között képzel el.

Zelk Zoltán

Csilingel a gyöngyvirág
Fehér a ruhája,
Meghívja a virágokat
Tavasz esti bálra.

Tornay András


csak annyit szeretnék,
ülj mellém
légy itt velem
...
szorítsd a kezem.

Teréz anya


Mindannyiunknak egy élete van!
Miért nehezítjük meg egymásnak?

Audrey Niffenegger


Nehéz,amikor az ember itt marad.
Várok (...),és nem tudom,hol van,nem tudom,hogy van.
Nehéz annak,aki marad.

Fogadom c. film


A pillanatok, amelyeket valaha átéltünk, azokkal, akiket valaha ismertünk. Ezek összege vagyunk mi mindannyian, ezekből áll majd össze a történetünk. Ez lesz az emlékeink slágerlistája, amelyet újra és újra és újra lejátszunk magunkban.

Fecske Csaba


Üres vagyok súlytalan mint a
pusztába kiáltott szó nem bír
felkelni bennem a nap
a megmaradt szikrányi fényt
szemében menekíti a szívem
mögül felröppenő madár.


...egy csók tenyeredbe...
- piciny, tüzes parázs -
egy néma vallomás, mely
elmondja: szeretlek
kezedbe ejtett
aprócska szikra
- most küldtem neked -
tedd arcodra tenyered
ott ég, ott lüktet benne
- tied -

Vékony Andor


Őszinte szívem
Szenvedélye tép szét.Csak
Benned bízhatom.
Szavakba öntött hitem,
Nem őrzi, csak a mindenség.

P. Pálffy Julianna


magamba zártalak,
általad lélegzem, csak így
érzem magam - szabadnak.

Tudom, hogy nincs nemesebb törekvés, mint tudást nyújtani,
de én mégsem igazán erre vágyom... inkább azt szeretném, ha
a segítségemmel jobban éreznék magukat... több örömöt vagy
boldog gondolatot szeretnék az életükbe lopni, amelyben
nem lenne részük, ha nem születtem volna meg.

Gyurkó László


Változni kell.Életünk végéig változni kell.
Nem félni se kockázattól,se sebektől.

Stephanie Dowrick


A szeretet akkor szárnyal szabadon,ha nem terheljük meg kívánságokkal.

Fogadom c. film


A pillanatok, amelyeket valaha átéltünk, azokkal, akiket valaha ismertünk. Ezek összege vagyunk mi mindannyian, ezekből áll majd össze a történetünk. Ez lesz az emlékeink slágerlistája, amelyet újra és újra és újra lejátszunk magunkban.

Laurell Kaye Hamilton


Mindig szeretni foglak. Amikor ez a vörös haj fehér lesz, még mindig szeretni foglak. Amikor a fiatalság sima puhaságát felváltja az idő törékeny puhasága, bőrödet még mindig meg akarom majd érinteni. Ha arcodat elborítják a ráncok a mosolyaid, a szemeden átsuhanó meglepetések miatt, amikor minden elsírt könnyed nyomokat hagy arcodon, még inkább kincsként foglak őrizni, mert ott voltam, és mindezt láthattam. Meredith, meg fogod osztani velem az életedet, és szeretni foglak, amíg az utolsó lélegzet el nem hagyja tested vagy testemet.